Joannneke (31) is designer, moeder van Juda (2,5) en Evi (10 maanden) en getrouwd.  Ze ontwerpt alles wat er met print te maken valt: Paperbags, kalenders, trouwkaarten, kraambezoekkaartjes, posters, A3 klemborden. Je kan het zo gek niet verzinnen en Zo Joann heeft het gemaakt. Ze knipt en plakt de leukste dingen in elkaar en creëert daardoor iedere keer een nieuw hip concept.

Het verhaal: Hoe ben jij ontwerper geworden?

We hebben 19 maanden in Namibië gewoond en gewerkt bij het Rene Kids Centre. Dat staat in de armste wijk van het plaatsje Rehoboth. We hebben allerlei programma's opgezet met een ander echtpaar: een schoolklas, een huiswerkklas, naaldwerkgroepen voor jonge moeders, een kidsclub etc. Dit was super gaaf om te doen, maar hier heb ik ontdekt dat het voor de klas staan (ik heb de PABO gedaan) eigenlijk niet mijn ding is. Ik krijg er geen energie van. Ik ben daar na Namibië in een meidenopvang gaan werken en dat vond ik super leuk. Ook was ik regelmatig al bezig met het ontwerpen van flyers, posters, boekjes en kaartjes. Op een gegeven moment heb ik de moed verzameld en wat ontwerpen op FB geplaatst. Dit werd opgepikt door de goede doelen organisatie Compassion. Zij hebben gevraagd of ik een serie voor hen wilde ontwerpen en deze lijn liep heel goed.

Je merk heet: Zo Joann. Wat is er zo typisch Joann?

De naam 'ZO Joann' is vooral ontstaan omdat ik wel heel veel typische dingen heb: 'het niet zakelijk zijn', 'het steeds weer met nieuwe ideeën komen', ‘het soms ietwat chaotisch en rommelig’ (komen juist meeste ideeën uit voort toch?) De grap wordt natuurlijk nu heel vaak gemaakt: owwww... weer zooooo Joann. Het idee komt vooral bij mijn man vandaan, haha.

Wat is jouw stijl?

Een eigen stijl ben ik steeds meer aan het ontwikkelen. Steeds vaker krijg ik te horen dat mensen mijn stijl al herkennen. Dat vind ik tof! Ik hoop dat het nog meer zichtbaar gaat worden, het heeft er ook mee te maken dat ik zelf nog meer mag gaan ontdekken wat bij mij past.Wat ik leuk vind is om van vorm te veranderen. Ik zie ergens een poster die ik super hip vind en daar maak ik dan een kaart van, of ik maak van hippe letterkaartjes weer posters. Hoe gaaf is het als een poster boven je babybedje precies hetzelfde design heeft als je geboortekaartje?Ik hou van een trendy en van ‘net iets anders.’ Qua trends volg ik de mode, maar ik vind het wel leuk om af te wijken. Als iedereen op puntschoenen loopt doe ik dat dus niet.

Wat is je bekendste / meest succesvolste concept? Waar ben je het meest trots op en hoe ben je op het idee gekomen?

Ik vind het super tof om artikelen te ontwerpen. Vaak ontstaan de ideeën doordat ik zie ‘wat er in is.’ Ook krijg ik input uit een 'Zo Joann ideeën' app-groep waar een aantal vriendinnen af en toe met ideeën komen. Zo kwam er laatst een vriendin ermee dat ze een kalender in A3 formaat miste, één die je op de deur van de wc kan hangen. Zo is bijvoorbeeld het idee van de A3 feestkalender ontstaan.

Hoe ben jij erachter gekomen dat je talent hebt?

Het bijzondere is dat dingen 'gewoon' lopen. Ik word steeds meer door webshops en stenen winkels benaderd die mijn producten willen verkopen. Ik maak zelf alleen reclame op mijn FB en Insta en verder gaat het denk ik van mond-tot-mond, of het zien van producten. Echt super bijzonder dat dit zo loopt.

Heb je wel eens blunders gemaakt?

Er zijn wel eens blunders die los staan van het ontwerpen, maar laatst had ik bijvoorbeeld een vaderdagskaartje ontworpen met 'mijn vader is de..... ' In de invulvakjes stond: sterkste, liefste, beste etc etc. Ik had al wat verkocht en nadat de kaartjes een poos op FB en Insta hadden gestaan kreeg ik een reactie van een oplettende kijker: Je hebt er Sterktste staan ipv Sterkste. Goed wel typisch iets van mij, want door mijn snelle manier van werken en chaotische denken gaan er regelmatig zulke dingen mis. Ik heb er gelijk maar een actie van gemaakt op FB: Wie ontdekt de fout. haha. Maar goed, ik weet niet of dit mega leuk is en noemenswaardig. ;)

Streef je een doel na? Heb je nog dromen en ambities?

Ik ben wispelturig en enthousiast, ik vind gewoon heel veel leuk. Dus het kan zo zijn dat ik weer iets heel anders ga doen. Toch is 1 van mijn dromen al uitgekomen: Ik had nooit gedacht dat mijn ontwerpen zo groot zouden worden. Het is groter uitgepakt dan ik had gedacht. Ben je benieuwd naar de kaartjes van Zojoann? Je kunt ze hier bekijken en bestellen natuurlijk.