Vier jij de Gay Pride al jaren in Amsterdam? Hoe zou het zijn om één van de leukste feesten van het jaar met een vakantie te combineren? In dit artikel zetten we enkele van werelds beste steden om Pride te vieren op een rij. Houd er wel rekening mee dat voor deze bestemmingen een visum of een reistoestemming moet worden aangevraagd.

Canada: Toronto, Montreal en Vancouver

De Gay Pride van Toronto behoort tot de grootste evenementen van Noord-Amerika met straatfestivals, een parade, tentoonstellingen en andere culturele activiteiten. Vooral in de wijk Church and Wellesley, waar veel bars, cafés en winkels zijn wordt veel georganiseerd. Het evenement vindt ieder jaar in de hele maand juni plaats.

Behalve Toronto zijn ook andere steden in Canada een bezoek waard. Het land namelijk is niet voor niets in 2020 door het tijdschrift Spartacus verkozen tot de meest homovriendelijke vakantiebestemming ter wereld. Ook in de steden Montreal, Vancouver en Ottawa is een actieve LGBT-gemeenschap. Om de Pride van Toronto te bezoeken heb je een eTA Canada nodig. Het eTA is een reistoestemming die eenvoudig online kan worden aangevraagd en al binnen 3 dagen wordt toegekend. Met een eTA mag je maar liefst 6 maanden aaneengesloten in Canada blijven. Genoeg tijd dus om bijvoorbeeld ook de Pride van Vancouver of Montreal te bezoeken die in augustus plaatsvinden.

USA: San Francisco, LA en New York

San Francisco is dé locatie in Amerika om Pride te vieren. Het evenement bestaat al sinds 1970 en in 2020 werd de 50e editie gehouden. De parade wordt elk jaar aan het einde van juni gehouden. Door de hele stad vinden optredens en feesten plaats, maar het centrum van de festiviteiten ligt in de wijken Castro en Soma. Een andere hotspot in Californië is Los Angeles. Ook de LA Pride vindt jaarlijks in juni plaats en kan daarom goed gecombineerd worden met die van San Francisco.

Wie van plan is de Pride van San Francisco of andere Amerikaanse steden te gaan bezoeken kan nu al een ESTA aanvragen. Het ESTA is een reistoestemming (vergelijkbaar met het eTA Canada) die eveneens online moet worden aangevraagd. Met een ESTA mag je 90 dagen achter elkaar in Amerika blijven. Hierdoor is het mogelijk om meerdere steden te bezoeken. Wie meerdere weken de tijd heeft kan zelfs een roadtrip van de westkust naar de oostkust maken om ook de Pride van New York mee te maken. Inreisbeperkingen en gevolgen voor het eTA en E

Inreisbeperkingen en gevolgen voor het eTA en ESTA

Let er wel op dat er op dit moment nog een inreisverbod van kracht is in zowel Canada als de VS. Vanwege het coronavirus worden Europese toeristen voorlopig nog geweerd. Ondanks de reisbeperkingen kunnen het ESTA en het eTA wel gewoon worden aangevraagd. Aanvragen worden net als voor corona binnen 3 dagen verwerkt. Omdat de reistoestemmingen lang geldig zijn (het eTA vijf jaar, het ESTA twee jaar) kun je nu al een aanvraag indienen voor een reis later dit jaar of volgend jaar. Bij het aanvragen hoef je nog niet te weten op welke dag je in Canada of Amerika aankomt. Zodra het eTA of ESTA is goedgekeurd, mag je zelf bepalen op welke dag je aankomt, zolang deze dag binnen de geldigheidsduur valt.