55 jaar getrouwd en dolverliefd

Echte liefde: het bestaat nog steeds!

Peter en Greet zijn al 55 jaar gelukkig getrouwd en nog steeds verliefd. Om deze bijzondere liefde te vieren, nodigde Fuif.nl hen, zo vlak voor Valentijnsdag, uit voor een gestylde loveshoot. Vaak zie je dit soort fotoshoots met jonge verliefde stelletjes, maar is dit niet nóg mooier? Twee mensen die van alles met elkaar hebben meegemaakt, hoogte- en dieptepunten, maar telkens voor elkaar hebben gekozen en al vanaf 1960 getrouwd zijn! Wat is het geheim van Peter en Greet? Dat vertellen ze in de prachtige video die je onderaan deze pagina ziet.
 

Recordaantal 50-jarige huwelijken

In 2015 was er een recordaantal 50-jarige huwelijksjubilea. Maar liefst 43.565 koppels vierden toen hun gouden huwelijk. Het aantal 50-jarige huwelijken zal de komende jaren trouwens nog verder oplopen. De babyboomers, die net na de oorlog geboren zijn, trouwden massaal in 1970 en 1971. Door deze piek zal in 2021 een recordaantal koppels hun gouden jubileum mogen vieren. Het hoge aantal 50-jarige jubilea wordt in de jaren daarna nooit meer overtroffen. Vorig jaar vierden 6.934 koppels hun 60-jarig huwelijk en 263 stellen vierden een huwelijksjubileum van maar liefst 71 jaar of meer. Verderop in het artikel vind je meer interessante cijfers rondom huwelijksjubilea.

Spread the love!

Peter en Greet waren in 2015 een van de 23.625 koppels die toen 55 jaar samen waren. Ze hebben dit kleinschalig gevierd met familie. Na al die jaren is het koppel nog steeds dolverliefd. Fuif besloot deze bijzondere liefdesrelatie vast te leggen. 

Bekijk alle foto's van de liefdevolle fotoshoot van Peter en Greet op fuif.nl/blog/loveshoot-55-jaar-getrouwd. Spread the love! Heb je interesse om foto's uit deze shoot over te nemen op je blog of website, neem dan contact op met ons via redactie@fuif.nl.

 

"Soms geven we elkaar zelfs een brunch bij van der Valk"

Al 55 jaar Valentijnsdag met dezelfde liefde

Aankomende zondag is het weer 14 februari. Je zou het misschien niet verwachten, maar na al die jaren vieren Peter en Greet nog steeds elk jaar Valentijnsdag. Ze geven elkaar op deze dag een speciale valentijnskaart. Op de kaart schrijven ze een lieve boodschap en er zit een tegoedbon bij voor een kopje koffie, en soms zelfs voor een brunch bij van der Valk, vertelde Greet trots.


"Tranen biggelden over onze wangen"

De fotoshoot met het verliefde stel was een bijzondere gebeurtenis. Fotografe Nienke vertelt: "Aan het einde van de loveshoot werden Peter en Greet geïnterviewd voor de video en begonnen ze ronduit te vertellen over hoe hun levens samen kwamen, wat ze zo leuk aan elkaar vinden en hoe gelukkig zij samen nog steeds zijn. Achter de schermen stonden we toe te kijken hoe dit bijzondere paar hun verhaal deed en de tranen biggelden over onze wangen. Het is zo enorm ontroerend om zulke lieve mensen te zien die elkaar al 55 jaar helemaal gelukkig maken."

4 gouden huwelijkstips van Peter en Greet

Al zoveel jaar getrouwd en nog steeds gek op elkaar. Wat is hun geheim? Peter en Greet deelden hun verhaal, wat te zien is in de romantisch video die je onderaan deze pagina vindt, en vertelden hoe ze het al die jaren leuk houden met elkaar. Hun vier tips:

1. Elkaar vrijlaten, vaak samen iets leuks doen, maar vooral je eigen leven hebben

2. Als je even boos bent, maak je het weer goed en is het klaar

3. Schrijf elkaar vaak een lief briefje

4. Bij een bord slecht gemaakte erwtensoep niet gelijk naar een ander lopen

Gouden huwelijk straks zeldzaam

Steeds meer koppels vieren de komende jaren hun gouden huwelijk. In 2021 bereikt het aantal 50-jarige huwelijksjubilea een hoogtepunt. Dit record heeft een directe relatie met het hoge aantal huwelijken dat in 1971 is gesloten, namelijk 122.395. Ter vergelijking: in 2015 trouwden ongeveer 68.000 koppels. Het record in 2021 zal nooit meer worden geëvenaard. Dit komt onder andere omdat we minder trouwen, ouder trouwen en omdat de generaties kleiner worden. Er worden bijvoorbeeld minder kinderen geboren, waardoor de kans groot is dat de bevolking die later oud genoeg is om te trouwen te klein is om het record te evenaren. De gemiddelde leeftijd waarop mannen en vrouwen trouwen wordt steeds hoger. In 1950 was een vrouw gemiddeld 25,6 jaar oud toen ze trouwde en in 2013 30,5 jaar. Een man was in 1950 gemiddeld 28 jaar oud en in 2013 was een bruidegom gemiddeld 33,1 jaar oud.

Grafiek 1: 50-jarig huwelijksjubilea afgelopen 15 jaar

Het aantal koppels dat 50 jaar getrouwd is, is bijna verdubbeld ten opzichte van het jaar 2000.

Grafiek 2: Aantal huwelijksvoltrekkingen vanaf 1950

Het aantal mensen dat in het huwelijkbootje stapte laat vanaf 1990 een daling zien.

Grafiek 3: Aantal huwelijksvoltrekkingen rond 1970


Op basis van deze cijfers zou je zeggen dat in 2020 het hoogste aantal 50-jarige huwelijkjubilea zal zijn. We voorspellen echter dat een jaar later, in 2021, het recordaantal gouden huwelijken zal zijn.  Dit op basis van de meest recente jubileumcijfers van deze groepen, die we hieronder tonen.

Grafiek 4: Aantal 43-jarige huwelijksjubilea

Als we kijken naar de afgelopen vier jaar, zien we in 2014 het hoogste aantal 43-jarige huwelijken. Dit betekent dat 7 jaar later, in 2021, de piek van 50-jarige huwelijksjubilea zal plaatsvinden. Op basis van de trouwcijfers uit 1970 zou je de piek in 43-jarige huwelijken in 2013 verwachten, maar deze recente cijfers tonen aan dat de koppels uit 1971 het record halen. Van deze groep is nog 56,1% bij elkaar, ten opzichte van 52,9% van de koppels uit de groep uit 1970.

Grafiek 5: Geboortecijfers vanaf 1950

De levensverwachting is hoger geworden, maar het aantal geboortes laat een daling na 1970 zien. Dit is een van de redenen dat de piek van 50-jarige huwelijken in de generaties na 1971 niet meer geëvenaard gaat worden.

Peter en Greet herbeleefden na 55 jaar weer hun trouwdag

Lange huwelijken worden dus steeds zeldzamer. Daarom zijn we hartstikke trots dat we een van deze langgehuwde koppels hebben kunnen vereeuwigen. Peter en Greet genoten enorm van de fotoshoot. Ze gingen er helemaal voor en straalden de hele dag. Bekijk hun hele liefdesverhaal en de backstagebeelden in onderstaand videoverslag:

 

Bekijk alle fotos op: fuif.nl/blog/loveshoot-55-jaar-getrouwd/ 

Disclaimer: Het Fuif onderzoek naar huwelijken en huwelijksjubilea in Nederland is met grote zorg samengesteld uit bevolkingsdata van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Cijfers gaan over afgeronde jaren.